Božská komedie. - Dante Alighieri, 1265-1321 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Rozsáhlá básnická skladba, přetlumočená Jaroslavem Vrchlickým, která je považovaná za vrcholné dílo evropské středověké literatury. "Božská komedie" popisuje ve třech částech alegorickou pouť duše, jednotlivce i lidstva k Bohu a ke spáse. V té první ("Peklo") básník přichází do temného hvozdu, kde se setká se třemi šelmami, posléze zbloudí a jeho cesta pak zcela přirozeně vede do pekla. V tomto prostoru, kterým ho provází Vergilius, se setkává jak s některými svými přáteli, tak i odpůrci. Peklo je složitě rozděleno podle míry provinění i délky trestu na devět kruhů, v nichž se pohybují lakomci, kacíři, násilníci, zrádci a vrahové, na jeho samotném dnu pak sídlí Lucifer.