Balady a romance - Neruda, Jan, 1834-1891 (Poezie, 2021)
Jedna z nejznámějších básnických sbírek klasika české literatury, která poprvé vyšla v roce 1883. "Balady a romance" představují Jana Nerudu jako lyricko-epického básníka, který v duchu české národní tradice pracuje se zpěvností a melodikou lidové poezie a zároveň také svébytným způsobem překračuje vymezení obou žánrů. Náměty k jednotlivým básním čerpá Neruda především z náboženských motivů, z pověstí a mýtů či z historie.