Psohlavci : historický obraz - Jirásek, Alois, 1851-1930 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Román o historii statečných chodských vesničanů, kteří v 17. století bojovali za svá práva, sociální spravedlnost a národní svobodu. Nevýraznější jsou v románu postavy německého šlechtice Lammingera, krutého utiskovatele poddaných, a osobnost vůdce povstalců Jana Sladkého-Koziny, obhájce a mluvčího lidu, který své přesvědčení zaplatil životem.