Večerní písně - Hálek, Vítězslav, 1835-1874 (Poezie, 2021)
Klasická sbírka české lyrické poezie čelného představitele tzv. družiny májové, soustředěné v 60. letech 19. století kolem almanachu "Máj". Ve zpěvné, prosté sbírce převažují upřímné milostné verše, opěvující ztracenou i naplněnou lásku, oproštěnou od náboženských a společenských předsudků. Prolínání lásky s motivy probouzející se přírody bralo na sebe ve Večerních písních i dobově symbolický význam pro generaci, která doufala, že se postavení českého národa změní k lepšímu. Intimní vztahy se Hálek pokoušel zpracovat v podobě tak vznešené a ideální, aby se staly jakýmsi nepsaným zákoníkem citů tehdejší mládeže. Poezie tedy tímto způsobem dostávala do vínku i druhý rozměr, který měl posílit vlnu národního vlastenectví a uvědomění. Toto poslání se sice dnes již míjí účinkem, pro svůj vřelý milostný tón však zůstávají Hálkovy písně stále klasikou české literatury.