Křest svatého Vladimíra : legenda z ruské historie - Havlíček Borovský, Karel, 1821-1856 (Poezie, 2021)
Slavná satirická báseň Karla Havlíčka Borovského, jež zůstala nedokončena a vznikala roku 1855 během autorova nuceného pobytu v tyrolském Brixenu. Ve skladbě "Křest svatého Vladimíra" zaútočil autor na tehdejší společenské i politické poměry v rakousko-uherském mocnářství. Zesměšňoval církevní dogmatiku a všímal si despotismu Bachova režimu, který ovšem popisoval s groteskní nadsázkou. Za námět mu pak posloužila "legenda z historie ruské", podle níž kyjevský kníže Vladimír odmítl pohanské rituály, jež jsou v básni reprezentovány bohem Perunem - a přiklonil se ke křesťanskému vyznání. Zápletka Havlíčkovy satiry je jednoduchá: Vladimír požádá Peruna jako představitele nebeského hromobití, aby na jeho svátek spustil "kanonádu". Perun však nechce toto přání Vladimirovi splnit a proto ho kniže pošle před vojenský soud, jímž je odsouzen k potupné smrti utopením v Dněpru. Po jeho smrti se Rusko promění v zemi bez náboženství a záležitost dojde tak daleko, že je na nového božího zástupce vypsán konkurs, jenž se však mění v pustou frašku...