Písně kosmické - Neruda, Jan, 1834-1891 (Poezie, 2022)
Klasická básnická sbírka Jana Nerudy, která byla poprvé publikovaná v roce 1878. V téměř čtyřiceti básních se Jan Neruda zamýšlí nad vývojem lidské civilizace, která mílovými kroky spěje k detailnímu a dokonalejšímu poznání přírodních zákonitostí. Člověk tak dostává jedinečnou možnost, aby pozvedl v duchu nových objevů a poznatků svou osobnost, aby se obrazně řečeno vznesl až vzhůru k nebesům, byť svou přirozenou podstatou musí být pevně spjatý se zemí. Do sbírky jsou zakomponovány i Nerudovy tehdejší vědomosti o vesmírném světě, které svědčí o jeho hlubokém zájmu o kosmické výzkumy. Tento vzdálený svět ovšem básník pozoruje s lidským citem a porozuměním, do nichž navíc vkládá i vlastenecké motivy.