Božská komedie. - Dante Alighieri, 1265-1321 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Rozsáhlá básnická skladba, přetlumočená Jaroslavem Vrchlickým, která je považovaná za vrcholné dílo evropské středověké literatury. "Božská komedie" popisuje ve třech částech alegorickou pouť duše, jednotlivce i lidstva k Bohu a ke spáse. Ve druhém oddílu musí Dante na ostrově s kuželovitou horou projít sedm pásem hříchů a poté se ocitne v rajském lese, kde se ho ujímá milovaná Beatrice. Básník zpytuje své konání a skutky, je symbolicky očištěn vodou z říčky, která zde protéká a poté je mu povoleno vystoupit až k samotnému prahu ráje.