Ohrada - Binar, Ivan, 1942- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Příběh obyvatel jednoho domu ve slezském okresním městě let padesátých a šedesátých. Typické osudy lidí postižených terorem nebo obecně všemi deformacemi doby. Bývalý člen čs. letky v Anglii končí ve vězení podobně jako inteligent s pevnou páteří, z nemorálního slabocha se stává vysoký stranický funkcionář. Uprostřed města je vztyčena ohrada, izolující nesmyslně obyvatele uvnitř. Knížka má charakter symbolického podobenství, varování.