Kloktat dehet - Topol, Jáchym, 1962- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Autor očima dětského hrdiny přepisuje české dějiny, zvláště šedesátá léta dvacátého století v Československu. Lehce fantasmagorický román vypráví prostřednictvím malého kluka Ilji historii 60. let v Československu. V domově Domově se schází jen ta nejhorší sebranka usmrkanců, dětí odložených, nechtěných a ztracených. Autor popisuje hru osudu, kdy Češi statečně bojují proti ruským okupantům. V Čechách je rozpoutána třetí světová válka. Hrdinům sice chybí heroismus, o to víc oplývají malicherností, rasismem a nedostatkem vyšších ideálů. Sledujeme pokřivené vlastenectví s mnoha neblahými vedlejšími dopady. Autora zajímá ponížené dětství, sourozenecká oddanost a válka v jakékoli podobě. Zobrazuje své hrdiny jako hračky někoho jiného, aniž by přitom tušili, že jsou jen nástrojem k dosažení cizích cílů.