Revoluce! - Binar, Ivan, 1942- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Výjimečný český autor ve své absurdní románové hořké grotesce z blíže neurčeného místa upozorňuje na nesmyslnost řešení komplikovaných historických situací prostřednictvím násilí a komentuje mezi řádky aktuální českou realitu. Revoluce připravovaná v Lidovém domě připraví několik tragikomických situací. Neprávem odsouzený naivní rozhlasový mistr zvuku Dušan Beránek, šikanovaný ve vězení vrahem Pštrosem, je po vypuknutí revoluce nominován na prezidenta. Tlučhuba Petr Semlela, tlachající o nutnosti revoluce na každém rohu, si ji ve skutečnosti nepřeje, neboť mu vyhovuje jeho pozice celebrity. Vrah Pštros získává významné společenské postavení a Semlela utíká ze země na Západ, aby však místo toho dorazil na Východ. Poradí si i s tím a požádá cara o pomoc. Zatímco revoluce navzdory potížím tak nějak pozvolna vítězí, přichází Semlela s carským vojskem. Satirický hořce úsměvný román bizarně reflektuje českou politickou a společenskou současnost a odhaluje autorovy názory a obavy z aktuálního vývoje českého směřování.