Příběh dvou měst - Dickens, Charles, 1812-1870 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Historický román anglického klasika, zasazený do Paříže a Londýna doby francouzské revoluce. Jeden z nejúspěšnějších a nejčastěji zpracovávaných románů Charlese Dickense je rozčleněn do tří částí a původně byl vydáván časopisecky na pokračování. V příběhu několika ústředních postav - emigranta Darnaye, doktora Mannetta, jeho dcery Lucie či úředníka Lorryho - podává autor působivý a velmi emotivní obraz rozporuplné doby francouzské revoluce, a to jak šlechtické svévole, která ji iniciovala, tak krutovlády, v niž se revoluce brzy zvrhla. Titulními dvěma městy, v nichž se příběh odehrává, jsou Paříž a Londýn, přičemž anglický klasik líčí Paříž jako centrum nelidskosti a běsnění, zatímco Londýn, i přes své stinné stránky, je mu městem rozumu a přetrvávající naděje na normální život.