Martin Juhás, čili, Československo - Zábranský, David, 1977- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Komediálním způsobem napsaný román přibližuje na osudech hlavního hrdiny rozporuplné vztahy mezi dvěma středoevropskými národy, Čechy a Slováky, v letech 1918 až 1948. David Zábranský se pokusil svébytnou poetikou a s nadsázkou zachytit reálné historické události i fiktivní obrazy, odehrávající se v československém státě především v meziválečném období. Život první republiky je zde představen v podobě téměř burleskních dějů, k nimž dochází převážně v jihočeském Strakonicku a západoslovenské Kysuci. Soužití Slováků a Čechů je znázorněno někdy jako extrémně bolestný až pochmurný vztah, na druhé straně se Zábranský nevyhýbá ani okamžikům, v nichž se projevuje magie či nadpřirozené okolnosti. Ty vstupují i do bytí jednajících figurek, tvořících panoptikální galerii, do níž například patří zuřivý slovakofilský farář, političtí hochštapleři, kariéristický sochař, zbohatlý architekt, komunistický hospodský či pragmatický otec titulního hrdiny, jenž svou kariéru zahajuje cílevědomým svedením jediné dcery majitele strakonického koloniálu.