Fantóm opery - Leroux, Gaston, 1868-1927 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Romanticky tajemný příběh s detektivními prvky je zasazen do prostředí pařížské Opery. Román na pomezí romantického fantaskního hororu a detektivky vypráví příběh operní zpěvačky a jejího nešťastného, znetvořeného ctitele, který žije v podzemí pařížské Opery jako její záhadný a krutý fantom. Děj se vyznačuje vršením romanticky hrůzných i složitě kombinovaných situací, které inspirovaly řadu pozdějších autorů k mnoha parodiím a citacím. Kromě toho dílo zaujme i zevrubným vylíčením atmosféry pařížského operního svatostánku a jeho života na počátku 20. století.