Tajný život - Děžinský, Milan, 1974- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Pátá samostatná sbírka veršů současného básníka a překladatele, nominovaná na cenu Magnesia Litera 2013 v kategorii poezie, obsahuje autorovy verše z let 2007-2011. "Tajný život" je podle Milana Děžinského pojem, který může obsahovat jak přebývání v soukromém prostoru, tak i uzavřený okruh vnitřního světa. Tyto dvě kategorie však zdaleka nejsou vyčerpávající, lze k nim přiřadit například i tvůrčí proces, který právě v Děžinského případu hraje nemalou roli. Průběh psaní a komponování spadá podle autora rovněž do oněch tajemných rituálů, které jsou před veřejností ukryty a podléhají přísnému informačnímu embargu. Přes tyto nepsané zákony mlčelivosti však Děžinský s některými důvěrnými sděleními přichází a zcela vědomě tak souhrn zákazů porušuje. Platí to zvláště tehdy, když vypovídá o inspiraci, vznikající při četbě některých představitelů beatnické generace, kdy si zároveň si uvědomuje, že dosahuje hranice Kristových roků a cítí potřebu podělit se o své naléhavé bilance a prožitky prvních třiatřiceti let.