Když do pekla, tak na pořádné kobyle - Jandourek, Jan, 1965- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Román vypráví příběh mladého kněze, který kvůli ženě odmítne svůj stav duchovního a vrhne se do víru světského života. Děj je časově velice rozsáhlý; od dětství hrdiny hluboko v naší komunistické minulosti přes listopadovou revoluci až k samému konci 20. století. Hlavní důraz je ale položen na dobu, kdy hrdina, který se právě stal čerstvým kaplanem v Litoměřicích, kde prožívá revoluční vření, se zamiluje do mladé dívky a odchází s ní do Prahy. Zde začne studovat sociologii a pracovat pro noviny. Jsme svědky přerodu mladého muže, jenž ještě před nedávnem neměl tuchy o tom, jak prožívají mladí lidé život, ve zdatného svůdníka a bystrého novináře. Nic nejde hned a zlehka, ve svém boji se hrdina dostane do všelijakých průšvihů, nesnází a taky trapasů.