Hvozd - Stifter, Adalbert, 1805-1868 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Romantická historická povídka českého německy píšícího spisovatele druhé poloviny 19. století, patří k jeho nejslavnějším prózám. Povídka, inspirovaná nepatrnými zlomky starých pověstí, je situována do okolí šumavského Frymburku, autorova rodiště, konkrétně na hrad Vítkův kámen v dobách válek se Švédy. Příběh plný romantiky vypráví o láskyplném vzájemném soužití dvou sester a jejich tragické lásce. První vášnivý cit obou ušlechtilých dívek krutě pohřbila válka, která spálila i tento malebný kout uprostřed nepřístupných lesů. Charakteristickým rysem pro autorův styl je mistrovský vypravěčský jazyk a láskyplné, barvité popisy tehdy dosud nezkrocené šumavské přírody.