Klekání - Opolský, Jan, 1875-1942 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Druhá sbírka českého básníka Jana Opolského, představitele symbolistické poezie, která poprvé vyšla roku 1900. Smutek, bolest a melancholie jsou průvodními znaky této sbírky veršů, v nichž básník jakoby rezignoval na všechny světlejší stránky života. Je to poezie zmaru lidských přání, neuskutečněných tužeb, které se snad jen občas promítnou do romantických snů, ale po probuzení ztrácejí na intenzitě a upadají opět do bezútěšné reality. Je to poezie totálního rozkladu, do níž jsou na druhé straně zakomponovány až překvapivě silné symbolistní a dekadentní akordy.