Jak to bylo s Foltýnem - Křesadlo, Jan, 1926-1995 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Text Jana Křesadla "Jak to bylo s Foltýnem", volně navazující na dílo K. Čapka "Život a dílo skladatele Foltýna" se pokouší o vlastní interpretaci příběhu Čapkovy titulní postavy. Na Čapkovu verzi příběhu netalentovaného, ale o to ambicióznějšího antihrdiny se pokouší navázat Jan Křesadlo, který rovněž ve stručných dějových zkratkách podává ústy pamětníka Skalického vlastní výklad Foltýnovy biografie. Na rozdíl od Čapka nevidí Křesadlo Foltýnovu osobu v tak temných barvách, dokonce jí přisuzuje i některé kladné vlastnosti (například výjimečnou hudební paměť). Autor s Čapkem neustále polemizuje, přiznává dokonce Foltýnovi i určité hudební úspěchy a jeho životní pouť dovádí až k definitivnímu konci.