Slovo o pluku Igorově - Vrbová, Hana, 1929-1995 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Staroruská literární památka z konce 12. století formou oslavné básně odráží počáteční fáze rozpadu mocného Kyjevského státu. Významná slovanská literární památka je epickým zobrazením výpravy novgorodsko-severského knížete Igora Svjatoslaviče, který se roku 1185 vydal na pochod proti kočovným turkickým Polovcům. Jeho výprava dopadla neúspěšně a neslavně, a právě o ní podává svědectví tento věhlasný staroruský epos.