Egon Ervín Kisch se směje - Kisch, Egon Erwin, 1885-1948 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Výbor různorodých humoristických textů zachycuje ve zkratce Kischovu cestu od nespoutané legrace k satirickému odsudku. V rozmarných i hněvivě výsměšných črtách, reportážích a povídkách se jako v rychlém filmovém sledu mihne stará Praha, kde se platilo mostné a ulice se kropily vodou z dřevěných sudů, žurnalistický a divadelní svět s jeho pestrým zákulisím, vznešené francouzské lázně s nudící se smetánkou i zákopy první světové války, oživlé figuríny z panoptika, diplomatický úředník, jehož zkomolený telegram málem vyvolal vojenský konflikt, bezvýznamný frajtr císařské německé armády, který si jako kancléř Třetí říše přičmáral do vojenské knížky neudělené vyznamenání - barvitý kaleidoskop doby, kdy se kácely trůny a měnily mapy. Nakladatelská anotace. Kráceno.