Sentimentální cesta po Francii a Itálii - Sterne, Laurence, 1713-1768 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Proslulé dílko anglické literatury 18. století líčí v řadě humorných kapitolek fiktivní příhody, jež autor v doprovodu francouzského sluhy prožil v Paříži a jiných krajích Francie. Humorný "pseudocestopis", inspirovaný autorovou cestou do Neapole, je posledním a nedokončeným dílem anglického preromantického klasika. Nejde v pravém slova smyslu o líčení zážitků z cest, ale spíše o volnou sérii humorně laděných příhod, úvah a komentářů. Na cestu se zde vydává autorovo alter ego, pastor, jemuž Sterne přisoudil jméno Hamletova šaška - Yorick. Protože próza zůstala nedokončena, odehrává se navzdory názvu pouze během francouzské části Yorickova putování.