Dáma z Monsoreau : o korunu a lásku. - Dumas, Alexandre, 1802-1870 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Dobrodružný milostný román z konce 16. století se odehrává ve Francii v době politických sporů mezi Jindřichem III. a vévodou z Anjou. Pařížské ulice jsou místem střetnutí příznivců obou velmožů a tehdy je také zákeřně přepaden královými muži hlavní hrdina, statečný vévoda de Bussy. V poslední chvíli ho před smrtí zachrání neznámá kráska, do níž se vévoda zamiluje a dlouho pátrá po její totožnosti. Časem se mu podaří ženu nalézt a zjistí, že byla násilím provdána za králova lovčího, vychytralého a surového šlechtice. Láska mladých lidí je oboustranná a vévoda se snaží vymanit svou milenku z moci manžela, v cestě mu však stojí řada nebezpečných nástrah.