Milionová bankovka - Twain, Mark, 1835-1910 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Jedna z nejznámějších povídek Marka Twaina vypráví příběh mladého Američana, jenž se v Londýně stává dočasným majitelem jedné bankovky v hodnotě rovného milionu liber. Mladý Američan Henry Adams se po ztroskotání na moři a záchraně britskou lodí ocitá zcela bez prostředků v Londýně. Jeho beznadějnou situaci ukončí výstřední sázka dvou bratrů milionářů, kteří Henryho na čas vybaví celým milionem liber - ovšem v podobě jedné jediné bankovky. Smyslem jejich sázky je otázka, je-li možno s takovýmto typem hotovosti v praktickém životě obstát. Po počátečních marných pokusech bankovku rozměnit se z Henryho pomalu, ale jistě stává hvězda londýnské společnosti. Vzrušující identitu neznámého amerického milionáře bude však dříve či později nucen odložit...