Bouvard a Pécuchet, aneb, Byli jednou dva písaři - Flaubert, Gustave, 1821-1880 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Nedokončený společensko-satirický román o dvou vysloužilých stárnoucích písařích je posledním dílem jednoho z nejslavnějších francouzských prozaiků 2. poloviny 19. století. Oba hrdinové se po životě mezi kancelářskými stěnami odstěhovali na venkov, kde se na stará kolena chtěli věnovat svým koníčkům. Jejich počínání však stíhá nezdar za nezdarem, protože ani jeden z nich nemá dost zkušeností a hlavně vytrvalosti, a také žádný systém ve výběru činností. Oba se řídí podle nahodilých podnětů a podle toho také vypadá výsledek jejich práce. Jejich úsměvný osud sloužil Flaubertovi k ostré kritice soudobé měšťácké společnosti. Do povědomí českých čtenářů se příběh zapsal díky televiznímu seriálu Jaroslava Dietla.