Naše cesta do prvohor : o povaze automobilové kultury - Keller, Jan, 1955- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Sociologická studie se zabývá problémem automobilu a automobilové kultury. Náš přední sociolog Keller polemizuje s názory, podle nichž automobil představuje pokrok celé společnosti, a ukazuje problematičnost masového rozvoje automobilismu, který přináší více problémů, než kolik jich je naše společnost schopná řešit. Rozebírá problematiku automobilové kultury v souvislosti s ekologií, reklamou, politikou i ekonomií, ale vždy ve vztahu člověk-automobil-společnost. Ukazuje, že masová automobilová kultura postliberální společnosti nemusí být cestou vpřed, ale spíše krokem dozadu - směrem k prvohorám.