Vzestup a pád středních vrstev - Keller, Jan, 1955- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Význačný český sociolog zkoumá vývoj střední třídy z hlediska její společenské role. Veškeré diskuse o středních vrstvách se v dlouhodobém horizontu pohybovaly zcela v intencích Marxova chápání společnosti. Reakci na toto antagonistické pojetí představovalo zdůraznění ctností "střední třídy". Zvýšení její početnosti mělo tudíž napomoci řešení společenských problémů. Střední třída měla plnit stabilizující funkci... V etapě globalizace však střední vrstvy nejsou schopny vytvořit novou společenskou sílu. Jejich tradiční heterogennost se změnila v nesouměřitelnost různých částí: privilegovaní členové středních vrstev bohatnou a nižší střední vrstvy naopak chudnou. Vlivem společenských změn se legitimita středních vrstev zhroutila! Keller odhaluje rozpornost jejích příslušníků, jelikož zdůrazňují nejen ideu rovnosti, ale i význam hierarchie.