Mord - Jandourek, Jan, 1965- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Ironická sonda do pražské společnosti sklonku devadesátých let zpracovaná jako detektivní příběh. Středoškolský učitel a příležitostný "soukromý interpersonální analytik", jinak také detektiv, pátrá po vrahovi studentky gymnázia, na němž učí. To je mu příležitostí dostat se do míst a situací, do nichž se středoškolští profesoři většinou nedostávají a autorovi to poskytuje možnost vylíčit pražskou společnost devadesátých let (a vlastní názor na ni) v trochu spletitém, ale vtipném a ironickém příběhu stylově inspirovaném především ve Škvoreckém, ale i Vieweghovi. Už z názvu je patrné, že autor bere detektivní zápletku spíš jako "shazující" téma, na něž může naroubovat své postřehy a názory a možná si i trochu "vyřídit účty" s různými osobnostmí, skupinami či proudy naší kulturní scény.