Trýzeň milosti : výbor z díla - Puškin, Aleksandr Sergejevič, 1799-1837 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Výbor z díla Alexandra Sergejeviče Puškina, jednoho z čelných představitelů romantického proudu, považovaného zároveň za zakladatele moderní ruské literatury. Obsáhlý reprezentativní výbor zahrnuje autorovu lyriku, kratší dramata (Mozart a Salieri, Kamenný host) a poémy (Mnich, Bachčisarajská fontána, Cikáni, Hrabě Nulin, Domek v Kolomně, Měděný jezdec, Ruslan a Ludmila). Ve všech těchto žánrových oblastech Puškin dokazuje přesvědčivou tvůrčí vyzrálost, která kulminuje například v jeho popisu různých vrstev ruské společnosti. V jeho básnických skladbách zase vyniká precizní zvládnutí romantických témat, v nichž často preferuje jedinečnost opravdové lásky, vystavené překážkám a zkouškám či procházející trpkými a nepříznivými zkušenostmi. Velkou roli přikládá lidské cti, která se stává (pochopitelně vedle lásky) důležitým prvkem i v dílech, jež čerpají z historických dějů a událostí.