Železná košile - Kolman Cassius, Jaroslav, 1883-1951 (Poezie, 2022)
Druhé vydání básnické sbírky obsahuje baladicky laděné lyrické verše čerpající svým námětem z tragédie v letech 1938-1939 porobeného českého národa. Jakousi předmluvu tvoří v tomto vydání tři básně evokující atmosféru první světové války. Poté však verše již čerpají z tragického období novodobých československých dějin, z let 1935-1939, které neúprosně směřovaly k nechvalně proslulé mnichovské konferenci, jež rozhodla o neblahém osudu první republiky. Pochmurnou náladu, v níž převažuje dominantní motiv ohroženého národa, snad nejlépe dokumentují básníkovy verše z listopadu 1938, v nichž se jen obtížně vyrovnával se ztrátou pohraničí: "Marně jsem pro vás v starých bitev zpěvu / rozhoupal zvon domova na poplach. / Marně jsi hrozil, černý mraku hněvu, / zmizely jste, mé hory, jako v snách."