Petrohradské povídky - Gogol‘, Nikolaj Vasil‘jevič, 1809-1852 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Cyklus povídek o Petrohradu od ruského klasika zachycuje město tak, jak se jevilo autorovi po dobu jeho sedmiletého pobytu v letech 1828-1836. Námětem cyklu je zobecnění proměn života na ústřední městské třídě v průběhu jednoho dne, které je zároveň názorným předvedením společenského rozvrstvení stavovské společnosti v jednom z jejích center. Hrdiny povídek jsou malí, utištění lidé, kteří ve společnosti obrovských majetkových a společenských rozdílů vedou dlouhý a zdánlivě marný boj s privilegovanými utlačovateli. Jejich fantastické příběhy jsou vesměs ostrou satirou na tupost, nadutost a hamižnost statkářů a carských úředníků. Do tohoto vydání je kromě povídek petrohradského cyklu zařazena i povídka Kočár, která se k nim svými základními rysy blíží.