Dětství ; Chlapectví ; Jinošství - Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Autobiografická trilogie zachycuje s psychologickou přesvědčivostí složitý vnitřní růst člověka od mládí až k dospělosti. Na postavě Nikoleňky Irtěňjeva zobrazil autor většinou vlastní vývoj i život šlechtické společnosti aukázalzejména, jak bolestně a těžce v něm rostl ze zmatků a tápání člověk.