Lovcovy zápisky - Turgenev, Ivan Sergejevič, 1818-1883 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Sbírka 25 povídek z prostředí ruské přírody a venkova v polovině 19. století se silným sociálním nábojem patří ke kánonu klasické ruské literatury. Soubor povídek, vydávaných původně časopisecky a roku 1856 poprvé knižně, obsahuje 25 krátkých próz, jejichž inspirací se jednomu z největších klasiků ruského realismu staly toulky po lesích a vesnicích v blízkosti rodinného sídla. Navzdory názvu však zdaleka nejde jen o lyrický hold středoruské krajině, i když láska vášnivého lovce k nedotčené přírodě je v nich výrazně přítomna. Především jde však o soubor kriticky realistických obrazů života prostých venkovanů, jejich mnohdy primitivních životních podmínek a osobní houževnatosti. Kniha se stala jedním z prvních děl, vnášejících do světové literatury venkovské téma, ale také je jí přičítána zásluha na rolnické reformě, která pět let po jejím vydání zrušila v Rusku nevolnictví.