Napoleon z Notting Hillu - Chesterton, G. K. 1874-1936 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Fantasticko-satirický román anglického klasika o vzpouře proti šedi moderního života a o jednom hrdinném vůdci původně bezvýznamné londýnské čtvrti. Fantastický román z roku 1904 nahlíží do blízké budoucnosti, ani ne tak plné technického blahobytu jako spíše zbavené veškeré poezie, kouzla a vzletu. Vše je zařízeno přísně účelně, včetně politiky, v níž se na vedoucích postech střídají náhodně vybraní občané. A jeden takový spustí pro svou zábavu originální revoltu - do šedivě funkčního Londýna začne z titulu své dočasné funkce zavádět středověkou pompéznost a obřadnost. Výborně se baví - do chvíle, kdy se objeví mladý muž, jenž onen středověký etos vezme smrtelně vážně... Román je nápaditou společenskou satirou, oslavou lidských vášní, humoru a bláznovství, protiválečnou výstrahou i jednou z autorových variací na donkichotovské téma.