Důvěrná sdělení - Vodňanský, Jan, 1941-2021 (Poezie, 2022)
Výbor humorných veršovaných aforismů a stručných básnických textů z let 1963-1989. Výbor nese všechny základní rysy poetiky Jana Vodňanského. Jsou zde nápadité zkratky, gradace směřující do výbušných komických point a také humorný, jízlivě satirický pohled autora na jevy, které provázely socialistickou společnost. Je příznačné, že mnohé texty nemohly být proto v tomto systému veřejně publikovány (Jan Vodňanský byl dokonce kvůli nim v letech 1981-1989 postižen zákazem veřejného vystupování), takže v tomto výboru jsou tak otištěny vůbec poprvé. Některé z nich zase vzhledem k současné ekonomické situaci získávají novou aktuálnost. Například "Naléhavé upozornění těm, kteří dosud plýtvají elektrickou energií: Jenom beznadějný kripl / Zapne to, co jiný vypl."