Salomea - Vel'tman, Aleksandr Fomič, 1800-1870 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Román popisuje život ruské společnosti z poloviny 19.století. A. F. Veltman navazuje na půdorys ruského "avanturního" románu a bývá srovnáván s Alexandrem Dumasem. Bohatá freska ruské společnosti 1. poloviny 19. století, rychle se střídající kulisy židovských krčem, kasáren, moskevských paláců, vesnického statku, vězení, jsou pozadím pro dramatické osudy ctižádostivé a vášnivé Salomei a vychytralého dobrodruha Dmitrického.