Dcery pouště - Platonov, Andrej Platonovič, 1899-1951 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Dvě novely s pouštní tématikou a několik povídek tvoří průřez prozaickým odkazem ruského autora 1. poloviny 20 století. Základ výboru tvoří dvě novely s pouštní tematikou — Dcery pouště a orientální báj Džan, básnické podobenství o nezdolnosti člověka, rozsáhlejší historická próza Jepifaňské splavy a satira Město Gradov. Další povídky představí Platonova inženýra, jeho technicky přesné a břitké viděni moderního světa i jeho válečné zkušenosti.