Strážný zvon : výbor z veršů - Lermontov, Michail Jur‘jevič, 1814-1841 (Poezie, 2022)
Výbor z díla klasika ruské literatury představuje tohoto autora především jako lyrického básníka, potažmo i jako tvůrce dvou romantických skladeb, napsaných na počátku čtyřicátých let devatenáctého století. Lermontov napsal v průběhu svého života více než čtyři stovky lyrických básní, tento výbor jich obsahuje více než stovku. Tato poezie, oděná do romantického hávu, vyjadřovala nejen autorovy osobní pocity, soustředila se ale i na společenskou tématiku, na otázky po smyslu lidského života i na úvahy nad postavením a touhami člověka. Kniha rovněž přináší i dvě Lermontovovy slavné poémy: V první z nich (Novic) líčí básník úděl jedince, vězněného od dětství v klášterních zdech, jehož jediným přáním je nadechnout se svobody. Démon je pak skladba o padlém anděli, jenž je trestán za vzbouření proti Bohu.