Čarovný zeměklíč : tatranské pověsti a báje - Cibula, Václav, 1925-2009 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Pohádky a pověsti o vzniku Tater a tajemných silách hor i řek. Tatranské pověsti a pohádky vznikaly pod vlivem drsné horské přírody a života. Snad ke každému místu v Tatrách, ke každému vrcholu a plesu, se váže nějaké lidové vyprávění tohoto druhu. Autor shromáždil především ty příběhy,ježjsou svědectvím o lidech, jak žili, jak myslili a cítili, jak si v podobě nadpřirozených bytostí a jejich zásahů do dění vysvětlovali různé přírodní jevy.