Básně - Jesenin, Sergej Aleksandrovič, 1895-1925 (Poezie, 2022)
Výbor z poezie Sergeje Jesenina, jednoho z nejtalentovanějších a také nejznámějších ruských básníků dvacátého století, tentokrát v překladu Marie Marčanové, který vyšel roku 1946. Jesenin je považován za hlavního představitele ruského imažinismu, který stavěl do popředí básnickou obrazotvornost. Podstatnou část jeho poezie tvoří přírodní a milostné reflexe, důležitým inspiračním zdrojem se pro něho také stalo prostředí ruského venkova. Tento výbor, který vyšel brzy po ukončení druhé světové války, se soustředí především na Jeseninův melodický verš, jenž svou průzračností dokázal vyjádřit propojení přírody s hlubokým intimním zážitkem.