Milostný deník - Achmatova, Anna Andrejevna, 1889-1966 (Poezie, 2022)
Výbor z tvorby velké ruské básnířky Anny Achmatovové obsahuje především autorčinu lyrickou poezii z let 1909 – 1960. Verše ruské básnířky jsou uspořádány způsobem, který působí jako opravdový (ve skutečnosti fiktivní) deník, zaznamenávající autorčina zprvu nesmělá milostná vzplanutí od plachých počátků až k citovým vzepětím zralých žen. Základním tématem autorčiny poezie v tomto výboru jsou milostné a intimní motivy, do nich mnohdy zasahuje smutek, tesklivost i blízkost či předtucha smrti. Láska totiž pro Annu Achmatovovou nikdy nebyla přímočaře nalinkovaným citem, ale projevila se spíše jako komplikovaný vztah, v jehož důsledku se často dostavovala jakási předzvěst osudového selhání či rozchodu, který se bolestně vepsal do autorčiny zjitřené a poraněné duše.