Přelom - Èrtel‘, Aleksandr Ivanovič, 1855-1908 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Generační román zobrazuje ruskou společnost konce 19. století, plnou nejrůznějších pnutí, směřujících k budoucím zásadním proměnám. Očima "zbytečného člověka", pasivního, ale pronikavého pozorovatele Andreje Mansunova představuje autor čtenáři ruskou společnost po přelomu, jímž bylo zrušení nevolnictví, ale i před dalšími přelomy, které jsou neodbytně cítit ve vzduchu. Vysoce ceněný román, vyrovnávající se klasikům kritického realismu a námětem připomínající např. Dostojevského Běsy, velmi komplexně popisuje pohnutky, hýbající dobovou společností, stejně jako rozdílné vize budoucnosti, sledované skeptickýma očima Mansunovýma.