Hadži Murat - Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Povídka líčí poslední životní vzpouru náčelníka kavkazských horalů, který položí život při pokusu o osvobození své rodiny z nepřátelského zajetí. V této povídce se Tolstoj obrací k námětu boje kavkazských horalů za národní svobodu. Titulním hrdinou je smělý a energický "zbojník", bojovník za nezávislost Hadži Murat. Žádá Rusy o pomoc proti společnému nepříteli, diktátorskému Šamilovi, který vězní Muratovu rodinu. Když však Murat vidí, že se pomoci od Rusů nedočká, rozhodne se k samostatnému činu. Na útěku z ruského tábora je však po bitce, v které se brání do posledních sil, zabit a rozšavlován.