Rodinná kronika - Aksakov, Sergej Timofejevič, 1791-1859 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Záznamy z pera Gogolova a Puškinova současníka líčí formou rodinné kroniky život staré rodové šlechty v malé vesničce pod Uralem. 1. část vzpomínkové rodinné trilogie sleduje dvě generace ruského statkářského rodu na konci 18. století, který se usídlil na Urale v orenburské gubernii. S obdivem kreslí obraz děda, starosvětského statkáře, moudrého, ale pansky výbušného, který byl všemocným pánem nejen nad dušemi svých nevolníků, čeledi a mužíků, ale i své rodiny. Stal se váženým v svém okolí přes občasné záchvaty zuřivosti. Jemu jako protějšek líčí pak jeho příbuzného statkáře, surovce, zločince, prostopášníka a vraha, na nějž neplatily zákony ani úřady. Kreslí pak svatbu a začátek manželství svého otce a matky - dívky vzdělané, ale přecitlivělé a panovačné. Žili v Ufě v prostředí carského úřednictva a provinciální inteligence. Kronika zpodobuje život statkářstva za nevolnictví, ale je i dokumentem krutých mravů.