S lodí jež dováží čaj a kávu - Biebl, Konstantin, 1898-1951 (Poezie, 2022)
Sbírka veršů klasika české poezie, napsaná ve dvacátých letech dvacátého století, je především odrazem básníkovy cesty po exotických krajinách a zemích. Kromě cesty na Jávu a Srí Lanku, tehdy nazývanou Cejlon, se ve sbírce objevují i básně inspirované autorovým mládím a jeho vztahem k životu, domovu a lidem vůbec. Tato vzpomínková část, jež tvoří úvod knihy, zaznamenává například i portrét Bieblova otce. První oddíl sbírky přináší ovšem i hravou intimní lyriku, v ostrém kontrastu pak i zážitky z první světové války. V knize však převládají verše s exotickou tématikou, která pro avantgardní tvůrce znamenala silnou motivaci. Okouzlení přírodními motivy z neznámých zemí je však i konfrontováno se steskem po domově, jenž autorovi náhle připadá až neskutečně vzdálený.