Nový Ikaros - Biebl, Konstantin, 1898-1951 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Vrcholná básnická skladba Konstantina Biebla z roku 1929 se pokouší ve čtyřech zpěvech zobrazit ozvěny světového válečného konfliktu, soudobou problematiku i autorův vztah k životu. Do čtyř oddílů koncentruje básník své osobní zážitky, které v něm zanechaly hlubokou stopu. V tom prvním je klíčovým momentem setkání se smrtí, ve druhém reminiscence ze světové války, ve třetím dojmy z cest a ve čtvrtém intenzivní záchvěv hlubokého citu. Tyto základní body jsou však v neustálém kontaktu, mísí se či zřetězují a vytvářejí tak souvislý tok asociací, které v celkovém kontextu podávají obraz o stavu soudobého světa se všemi jeho klady a zápory: na jedné straně jsou jeho moderní proměny, na druhé si však básník uvědomuje, že i přes veškerý pokrok trvá pomíjivost lidského bytí.