Ďábel frajtrem : druhé války světové stručný přehled veršem - Křička, Petr, 1884-1949 (Poezie, 2022)
Ostře satirický komentář ve verších, reagující na událostí 2. světové války od uzavření Mnichovské dohody po osvobození ČSR v květnu 1945. Výmluvný podtitul Druhé války světové stručný přehled veršem zcela přesně vyjadřuje obsah této vyhraněné a netradičně pojaté sbírky. Petr Křička ji napsal a uspořádal vlastně ihned po skončení druhé světové války a mapuje v ní události, které charakterizují nechvalné období nacistických výbojů a diktatury. Politická satira, kterou se autor dovedně prezentuje, si pak jako hlavní cíl klade zesměšnit některé hlavní představitele a pohlaváry nacistického Německa, kteří svými myšlenkami a činy namísto tisícileté říše přinesli světu pouze zkázu a utrpení.