Robinson Krusoe : básně - Mach, Josef, 1883-1951 (Poezie, 2022)
Sbírka ironických a sebeironických veršů z roku 1909 je raným dílem českého básníka, blízkého anarchistickému a recesistickému světu Františka Gellnera či Jaroslava Haška. Anarchista a kousavý ironik, literární následovník Františka Gellnera i člen Haškovy Strany mírného pokroku v mezích zákona - to vše byl mladý Josef Mach. V námětech svých veršů se po vzoru Gellnerově důsledně držel vlastních prožitků, ať už ze sféry lásek, studií, cest, vojny či politiky. Používal přitom často obratů a prostředků vysoké poezie k dosažení parodického či humorného účinku. Společným rysem jeho básní, v této sbírce řazených podle chronologie básníkova života, je až cynická ironie a sebeironie, s níž se dívá stejně na své krátkodobé milostné románky jako např. na horlivé nadšení svých anarchistických kolegů.