Černí myslivci : horské romány - Svobodová, Růžena, 1868-1920 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Povídky o lidském usilování o milostné štěstí, napsané na základě zkazek, lidových balad a příběhů, které autorka nasbírala v beskydských samotách na počátku tohoto století. Jednotlivé povídky jsou příběhy členů myslivecké družiny světáckého knížete, kteří jsou proslulí svou divokostí a milostnými dobrodružstvími. Kniha je jako baladický celek uvedený rámcovou povídkou O knížeti a uzavřený alegoricky smířlivou povídkou Poslední stopy.