Kašpar Lén mstitel - Čapek Chod, Karel Matěj, 1860-1927 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Román významného představitele českého literárního naturalismu je tragickým a psychologicky hlubokým příběhem pomsty. Zedník Kašpar Lén se vrací z vojny domů a najde místo na stavbě domu kupce, který přivedl na scestí dceru jeho někdejšího přítele a druha v práci. Lén tohoto bohatého skrblíka zabije. Autor podrobně sleduje duševní cestu a zrání úmyslu v mozku prostého člověka, rozvráceného pocitem křivdy a dohnaného až k vraždě. Druhá část románu je popisem soudní pře o Lénově vině. Román byl zfilmován pod názvem Mstitel.