Turbina - Čapek Chod, Karel Matěj, 1860-1927 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Společenský román, podávající široce založený obraz bohaté měšťácké rodiny na přelomu století, kterou prudké tempo industrializace žene k nezadržitelnému pádu. V centru dění románu, poprvé publikovaného roku 1916, je rodina a firma továrníka Ullika. Titulní turbína pak představuje jednak vodní zařízení, které továrník instaluje u Vltavy a chce využít k rozvoji své výroby, jednak posměšnou přezdívku jeho dcery s vysokými uměleckými ambicemi. Fatální technické selhání skutečné turbíny a jeho následky pak tvoří paralelu k příběhu úspěchu a pádu "slečny Turbiny" a celé Ullikovy rodiny.